9 września 2017 roku przedstawiciele powiatu dąbrowskiego wzięli udział w Bókay-kerti Napok Csülökfesztiválján na Węgrzech. Ten kulinarno – muzyczny festiwal odbywający się corocznie w XVIII Dzielnicy Budapesztu zgromadził blisko 100 wystawców. Wśród nich delegację z naszego powiatu, która zajęła III miejsce na podium w konkursie kulinarnym w kategorii „kuchnia domowa”.
Przedstawiciele powiatu dąbrowskiego, na czele z dyrektorem Centrum Polonii – Ośrodka Kultury, Turystyki i Rekreacji w Brniu Grzegorzem Olearczykiem, gościli na Węgrzech na zaproszenie burmistrza XVIII Dzielnicy Budapesztu Ughy Attila, w ramach prowadzonej od kilkunastu lat współpracy międzynarodowej.
„Wrześniowa degustacja” odbyła się w ogrodzie „Bokay”, który w tym dniu zamienił się w prawdziwą wioskę gotowania. Na stoiskach kulinarnych można było degustować przeróżne regionalne przysmaki, wśród których nie zabrakło polskiego „żurku”, tradycyjnych węgierskich dań, gulaszu, golonki, a także slowackich potraw.
Całości towarzyszyły występy lokalnych zespołów muzycznych i tanecznych. Wzorem lat ubiegłych odbyły się konkursy na najlepsze potrawy w kilku kategoriach.
Przedstawicielom naszego powiatu na Bókay-kerti Napok towarzyszyli burmistrz Ughy Attila oraz wiceburmistrzowie Lévai István Zoltán i Szarvas Attila Sándor.
Polskie potrawy i domowe przysmaki, a w szczególności żurek, którymi częstowano na stoisku powiatu dąbrowskiego, przybyłych na festiwal smakoszy, zostały docenione przez komisję konkursową. Żurek podany w wiejskim chlebie zajął III miejsce na podium w kategorii „kuchnia domowa”.
Jury na czele z Kovács Lázár Chef oceniało smakołyki przygotowywane przez uczestników zmagań kulinarnych, podczas trwania festiwalu. Oceniano zarówno smak jak i sposób podania dania.
Był to już kolejny udział powiatu dąbrowskiego w festiwalu kulinarnym na Węgrzech.