Dnia 1 sierpnia w ogrodzie zespołu dworsko-parkowym w Brniu odbyły się dni otwarte w ramach Małopolskiego Szlaku Ogrodów połączone z warsztatami kulinarnymi, które przeprowadziła pani Mariola Przydział.
Kucharka przygotowała placuszki z cukinii, potrawy na bazie pokrzyw o zaskakującym smaku. Przybyłym gościom bardzo smakowały zdrowe, ekologiczne i zaskakujące potrawy, które można przyrządzić z produktów rosnących w bliskim otoczeniu. Chętnym została przybliżona historia rodu Konopków, wystawa polonijna oraz ciekawostki dotyczące parku.
Pomysł na szlak jako nową atrakcję turystyczną regionu stanowi odpowiedź na rosnące zainteresowanie ogrodami ze strony mieszkańców regionu jak też turystów coraz liczniej i chętniej odwiedzających nasze województwo.
Czwartkowe popołudnie upłynęło w miłej atmosferze przy pysznej degustacji.
„Projekt realizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego
w ramach konkursu ofert z turystyki pn.”Małopolska Gościnna”